REKLAMA

Připravte si skvělý slaný koláč vonící rozmarýnem

Připravte si skvělý slaný koláč vonící rozmarýnem
Alena Machalová
Alena Machalová
21. července 20246:00
Máte rádi rozmarýn? Tato aromatická bylina s tvrdými jehličkami bývá nejčastěji používána k výrobě ochucených olejů, kořenicích směsí nebo rozmarýnového cukru. Jeho využití v kuchyni je tedy jedinečné a chuť nezaměnitelná, a jelikož již nyní narazíte na čerstvé rostliny, můžete se inspirovat naším receptem a upéct si vynikající slaný koláč.

Budete potřebovat:

Těsto:
  • 200 g mouky
  • 100 g sádla nebo másla
  • 1 vejce
Náplň:
  • 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 větvička čerstvého oregana
  • 1 střední cibule
  • 5 brambor
  • sůl
  • pepř
  • 150 g šlehačky
  • 150 g kysané smetany
  • olivový olej na vymazání formy

Postup:

  1. Máslo nebo sádlo necháme při pokojové teplotě povolit, poté k němu přidáme mouku a vejce a vypracujeme těsto, které se nebude lepit.
  2. Vezmeme si menší zapékací mísu, vymažeme ji olejem, z těsta vyválíme placku, kterou vložíme do zapékací mísy tak, aby bylo až po okraj.
  3. Těsto potřeme olejem, brambory nakrájíme na tenké plátky, poklademe na těsto, osolíme, posypeme pokrájeným rozmarýnem a přidáme šlehačku.
  4. Na to poklademe další vrstvu brambor, osolíme a nakonec dáme kysanou smetanu smíchanou s rozmarýnem.
    Pečeme v rozehřáté troubě 30–40 minut.