REKLAMA

Švestková sezona je tu!

Švestková sezona je tu!
Pavla Tesařová
Pavla Tesařová
4. srpna 20246:00
Nejlepší je připravovat pokrmy ze sezonních surovin, na tom se asi všichni shodnou. Druhá polovina léta je ale také ve znamení zavařování a zpracovávání produktů ze zahrádek. Není třeba držet se pouze osvědčených marmelád a kompotů, můžeme také trochu experimentovat.
V těchto dnech dozrávají švestky, tady jsou tři tipy na jejich zpracování.

1/ Švestkové bonbony

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 1,5 dcl bílého suchého vína
  • 1 čajovou lžičku práškové želatiny (přírodního citrusového pektinu)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek sypkého cukru krupice

Příprava:

  1. V hrnci přiveďte k varu pokrájené švestky a víno, zakryjte poklicí a za občasného míchání nechte na mírném ohni vařit cca 15–20 minut, dokud nebude ovoce měkké. Propasírujte do kastrolku přes hustý cedník.
  2. V misce smíchejte želatinu či pektin se třtinovým cukrem a nechte odstát.
  3. Mezitím pomalu na mírném ohni redukujte švestkové pyré, až bude trošku lepkavé. Přibližně 15 minut.
  4. Odstavte z ohně a pomocí šlehací metličky vmíchejte směs cukru a želatiny či pektinu.
  5. Směs dejte znovu na mírný oheň a vařte přibližně dvě minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí, poté ji přiveďte k varu a vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem a lehce vytřeným olejem. Plech nechte nezakrytý na chladném místě 24 hodin.
  6. Následně překlopte želé na cukrem vysypaný tác nebo další plech a nechte opět 24 hodin odležet na chladném místě.
  7. Jako poslední krok vykrájejte z želé bonbony pomocí vánočních vykrajovátek. Přikryté v lednici vydrží cca tři týdny.
 

Zapečené švestky

Budete potřebovat:

  • ½–¾ hrnku třtinového cukru
  • 4 hrnky pokrájených čerstvých švestek
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo instantní tapiokové mouky
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • špetku skořice
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • špetku soli
  • ¼ hrnku mléka
  • 1 vejce

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C, ve středně velké zapékací míse (můžete v jiné míse a následně přendat) smíchejte ¾ cukru, švestky, škrob či tapioku, pomerančovou kůru a skořici.
  2. V jiné míse smíchejte zbytek cukru, mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. Přidejte měkké máslo pokrájené na kousky a rukama propracujte směs, až z ní budou drobné hrudky.
  4. Opatrně vmíchejte mléko a vejce.
  5. Velkou lžící pokládejte těsto na ovocnou směs vedle sebe, utvořte 2–3 řady kopečků.
  6. Zapékejte cca 35 minut, dokud vrchní vrstva nezhnědne.

Švestkové chutney

Budete potřebovat:

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 225 g rozinek
  • trošku nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 600 ml bílého vinného octa
  • 400 g cukru krupice

Příprava:

  1. Do velkého hrnce vložte švestky, cibuli, rozinky, zázvor, koření, sůl, ocet a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu, vařte cca 10 minut do změknutí, občas promíchejte. Přidejte cukr, míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Vařte cca 20–30 minut, občas promíchejte. Směs by měla být hustá a vláčná.
  4. Horké chutney nalijte do čistých suchých horkých sklenic, dobře uzavřete.
  5. Skladujte na suchém chladném místě, před ochutnáním nechejte odležet alespoň dva týdny.