REKLAMA

Zdravé chuťovky z naklíčených potravin

Zdravé chuťovky z naklíčených potravin
Helena Vacková
Helena Vacková
8. května 20246:00
Rostlinné klíčky jsou cestou ke zdraví a také k omládnutí. Zkuste je zařadit do svého jídelníčku, obzvlášť teď po zimě, kdy organismus potřebuje důkladnou očistu.
Z čerstvých klíčků můžete do jídel přidávat třeba klíčky řeřichy, sójy, mungo fazolí, cizrny, hrachu, čočky… Prostě jak je libo. A věřte, že váš organismus vám za tuto přírodní zdravou bombu poděkuje.

Vaječná omeleta s klíčky

Budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 1/2 cibule
  • 120 g mladých výhonků
  • 100 g šunky
  • hrst pažitky nebo petrželky
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

Na oleji osmahněte cibulku, pak do ní přidejte opláchnuté a okapané klíčky (záleží, které zrovna máte po ruce – fazole, hrách, čočku…) a nechte krátce zpěnit.
Poté zalijte rozšlehanými vejci, osolte a opepřete, přisypte pokrájenou šunku a hrst pažitky.
Pečte na mírném plameni, aby se klíčky nepřipálily.

Salát s bulgurem a klíčky

Budete potřebovat:

  • ledový salát
  • svazek ředkviček
  • mladé výhonky
  • 1/2 cibule
  • 100 g bulguru
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • vinný ocet, olivový olej
  • sůl, pepř, cukr

Postup:

Přiveďte do varu zeleninový vývar, na 10–15 minut v něm pak nechte spařit bulgur.
Zchladlý bulgur smíchejte s klíčky.
Nakrájejte ledový salát a ředkvičky, promíchejte s bulgurem a klíčky a zalijte dresinkem.
Dresink připravíte tak, že osolenou jemně pokrájenou cibuli necháte chvilku pustit šťávu a pak smícháte s trochou oleje a octem, dle chuti osladíte.